Vi får ”pippi” på fåglar

Igår gjorde vi på Stjärnan en upptäckt! Vi har ju sett att en talgoxe flyger in och ut ur vår ”brevlåda” tillika fågelbostad åt familjen talgoxe.

En liten fågelunge kikade ut ur hålet, på väg ut i livet på sin första flygtur.

  

Senare såg vi en liten fågelunge ute på vift? Var detta samma som vi sett innan?

  

Vi fick gå försiktigt och hålla avstånd till fågeln. En lite större fågel kom med mat i näbben och matade den lilla fågeln. Den stora fågeln tror vi blev lite rädd för den flög iväg en liten bit ifrån oss där den satte sig och kvittrade, flög en runda runt oss, satte sig på en annan plats osv…. Den verkade lite orolig så vi backade ytterligare för att inte störa dem. Vi kunde inte ta någon bild på dem båda på nära håll.

Den lilla fågeln hoppade iväg på marken, kanske ännu inte riktigt flygkunnig. Den får träna så kan den kanske snart. Den vuxna fågeln fanns hela tiden i närheten för kunna mata den och säkert uppmuntra och stötta den i sin flygträning. Lycka till lilla fågel!

Vi följde upp fågelupptäckten inne på Stjärnan. Vi hittade bilder på talgoxar och fick då veta hur man ser skillnad på honor och hanar. De har lite olika fjäderskrud. Vi kunde också lyssna på deras läte. Man kunde också läsa att de lägger ca 8-12 ägg. Oj, så många barn att mata och ta han om samtidigt!

Ett barn berättade att det hade sett en svan och en skata. Vi tittade på bilder på dessa fågelarter också och lyssnade på hur de låter. Vi hittade två sorters svanar och de hade olika läte. Undrar om de förstår varandra eller har olika ”språk”?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *