Veckan som gått på Stjärnan

Vi introducerade en bild från håll Sverige rents hemsida kring det farliga kretsloppet. Hur hamnar skräpet i havet/sjöarna egentligen? Många barns föreställningar är att människor kastar skräpet direkt i vattnet, något barn sade att det kan vara vinden som för skräpet till havet.

Denna bilden är väldigt tydlig och vi tänker att vi kommer att bearbeta den på olika sätt. Vi backade bandet till skräpet som finns på stränderna och visade en film från hsr:s hemsida då vi kunde se frivilliga som städade (precis som vi gjorde i sövde).

Efter det såg vi en film ”under ytan” där dykare samlade skräp som hamnat i havet. Detta reagerar barnen starkt mot och då tänker de mkt på djuren som blir skadade av allt skräp. De säger att fiskarna äter plasten och dör.

Vi gestaltade detta under samlingen där tygerna föreställer havet och vattendjuren simmar runt. Sen kommer det skräp som flyger in från land och människor som kastar direkt i havet och fiskarna börjar äta av skräpet. Vad händer med fiskarna nu? ”de äter det och blir sjuka och dör”. Detta är de flesta barnens föreställning men det är ju också så att fiskarna inte känner hunger eftersom magarna är fulla av plast och därav dör de av svält. Efter detta fick barnen rita sin tanke på en fisk hur de tror det ser ut i fiskarnas magar.

Många barn ritade glas, plast, papper osv i magarna. Nästa dag visade vi ännu en film: ”plast i havet” där vi kan se hur en chipspåse fördelas till mindre partiklar.

Vi visade även en förtydligande bild över finfördelningen av plast.

Vi vill att barnen ska få möta detta på olika sätt eftersom det är väldigt abstrakt och därför erbjöd vi att skapa fiskmagsäckar av gips.

Tanken är att vi ska klippa ut hål i magsäckarna och fylla med plast.

Idag ville vi tydliggöra det här med att material finfördelas när det ligger kvar i havet så vi gjorde ett eget litet experiment. Vi fyllde en behållare med vatten och så kom det olika skräp och ”blåste” eller ”kastades” i havet. Vad händer med de olika materialen?

– ”jag tror att frigoliten blir till småbitar”

– ”jag tror att plastpåsen blir till småbitar”

-”jag tror inte att glaset går sönder”

Kommer skräpet att försvinna?

-”nej, det finns för alltid kvar, fast om fiskarna äter det så försvinner det i fisken”

Det är fantastiskt roligt att jobba med era barn då de visar nyfikenhet, vetgirighet och empati för framför allt djuren men även hav och land. Gå gärna in på HSR och titta på de filmer och bilder vi tittat på under veckan.

Vi har även läst sagan om hajen Kaj från samma hemsida som ovan som handlar om just det vi just nu sysslar med.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *