Värdegrundsarbete på Draken

Igår så tittade vi på en film ur en serie som heter ugglan och kompisproblemet från UR. Gårdagens avsnitt hette ”säga ifrån” och handlade om tre konstnärer som stod och målade tavlor. Den ena av dem (Eva i mitten) var taskig till en annan (Karin till höger)och retade henne bl a för hennes målningar. Den tredje konstnären (hennes namn framkommer inte i filmen) tycker inte om att Eva retas men hon vågar inte göra något. Så hon går till den kloka ugglan och ber om råd och han har alltid en lösning på problemet (som inte alltid är de bästa lösningarna). Ugglan ger rådet att hon också ska vara taskig till Karin för att själv slippa bli retad och denna lösning testas men blir naturligtvis inte så lyckat. Ugglan kommer då med en annan lösning, att reta Eva så att hon får känna på hur det känns att bli retad. Inte heller detta blir så lyckat. Den mörkhåriga kommer då själv på att hon skulle kunna säga ifrån till Eva att det inte är så snällt att reta Karin. Denna lösning testas också i filmen och det blir bra för alla tre.

Efter filmen delade vi upp barnen i grupper för att förs djupare samtal kring innehållet. Barnen reagerade ganska starkt mot Evas sätt och vi tittade lite närmre på hur Karin såg ut när hon blev retad. Se nedan


Kommentarer från barnen var bl a: ”hon ser ledsen ut”, ”hennes ögon och mun ser ledsna ut”. Vi tittade också närmare på hur Eva såg ut när hon retade (glad) men även den mörkhåriga som såg bekymrad ut. Vi pratade vidare om hur vi själva kan göra om vi ser att någon är taskig och förslag från barnen var: ”säga till fröken eller mamma och pappa”. Vi ville komma in på det här att barnen själva aktivt ska kunna säga ifrån till någon annan som inte är så snäll men detta förslag kom inte från barnen själva utan vi pedagoger tog upp den tråden i samtalen med barnen. 

Denna film var en form av forumspel där olika lösningar testas och barnen tittade väldigt engagerat. Vi kopplar händelser i vardagen med barnen till de forumspel och filmer som vi visar. Gå gärna in på ur.se och klicka vidare på värdegrund, empati och kamratskap och välj utbildningsnivå förskola så kommer den här filmserien upp. Titta gärna hemma tillsammans med era barn. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *