Skräp i sjön

Vi har ju påbörjat arbetet kring marin nedskräpning och igår åkte vi med buss till Sövde för att plocka skräp på stranden och i sjön.

När vi kom fram till badplatsen så såg det rent och fint ut men när vi tittade lite närmre så hittade vi faktiskt en hel del. Det mesta låg på marken men vi hittade även lite grand i vattnet. I vattnet hittade vi plast, bräda och en metallbit. Vad händer om skräpet ligger kvar i vattnet? ”djuren äter det och blir sjuka och dör”.

Vi pratade med barnen vad vi skulle göra med skräpet vi hittar. ”vi kastar det” var det någon som sade. Ja, var ska vi kasta det? ” i soptunnan” (sade någon), ”nej, vi tar det med hem” sade någon annan. Vad ska vi göra med det när vi kommer hem då? ”vi källsorterar det”. Ja, vad är att källsortera? ”man kastar det i rätt fack” varför ska man kasta det i rätt fack? ”jo, för då blir det nytt igen, vi återvinner” Exakt, vilka kloka barn vi har!!!!

Så istället för att kasta det i soptunnorna………

…….tog vi det ett steg längre och källsorterar skräpet och tog det med oss hem för att kasta det i rätt behållare.

Denna brädan hittade vi i vattnet.

När vi kom hem delade vi ut ett diplom innehållande ett spel till varje barn för att de gjort en insats för ett renare hav. Vilka miljöhjältar vi har!!!! Vi får inte glömma att ha en positiv framtidstro där vi inger hopp om att vi verkligen kan påverka och förändra.

Vi gjorde även ett skelettfynd! ”det är från en haj!”, ”från en dinosaurie!”, ”från en fisk!” Visst är det härligt att höra barnens teorier och deras öppna sinnen för lösningar. Detta får vi forska vidare kring.

Vi har märkt efter samtal med barnen att de har föreställningen av att skräpet i havet är ”helt” skräp i form av plastpåsar, burkar osv. Inte många barn är inne på att skräpet delas i småbitar, partiklar. Vi hittade något i sjön som var mjukt och i småbitar som vi tror var frigolit. Vi tänkte använda oss av de småbitarna för att komma vidare i arbetet kring småpartiklar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *