Mystiska spår på Stjärnan

Här kommer ett samlat blogginlägg från sista tidens arbete kring hållbar utveckling. 

Igår när vi kom till Stjärnan på morgonen så hittade barnen mystiska spår: dörren var öppen, siffror som hängt på väggen låg på golvet och byggmaterial i byggrummet hade bytt plats. Barnen var i eld och lågor och de hade olika tankar om vem som varit här under natten. Några trodde att det var skurkar och någon trodde att det var ”Kim” (sjörövaren). Vi bestämde oss för att ta reda på det och började skriva ett brev.


Brevet löd så här:

Hej

När vi kom till stjörnan såg vi spår. Dörren var öppen, har du varit här på natten? Vem är du?

Några barn ritade också teckningar till henne. På en teckning ritades en häst för barnet tänkte att den som varit här på natten nog gillar hästar.

Svaret kom redan i morse:Vi läste brevet för barnen idag och delade därefter upp oss i våra tre arbetsgrupper för att höra barnens tankar kring frågorna Kim ställde. Tankar från barnen kring frågan ”vad händer med skräp som ingen plockar upp” var bl a:

”Trampar på det, blöder”

”Djuren äter det och dör”

”Planeten mår inte bra”

Planeten ruttnar och dör”

” Naturen blir inte glad när vi kastar skräp”

Glas och plastskedar blir kvar, det försvinner inte (detta blev ett mkt givande samtal kring hur lång tid det tar för plast och glas att försvinna, 450, respektive 1 miljon år!!!!)

Äppelskruttar som man kastar blir mat till djur”

Äpple blir till jord”

Nästa fråga”vad som händer med skräp som sorteras” fick vi tankar som: 

Det pressas, körs iväg och blir nytt”

”Det blir nytt skräp”

”Det blir nya flaskor”

”Jorden blir glad om vi sorterar det”

Tanken med frågorna i brevet var till viss del tänkt som ett sätt för oss att se vad barnen tillägnat sig kring det vi fördjupat oss kring, men även som en utgångspunkt till hur vi går vidare.

Nedan kommer lite kring vad vi gjort i våra grupper:

I vår ena grupp ville barnen att vi skulle göra skyltar som vi ska sätta upp i byn för att minska nedskräpningen. Barnen kallar sig Planetskötare.

Barnens önskemål är att de ska sättas upp vid skolan för det är där vi plockat mycket skräp.
I vår andra grupp:

En grupp barn kommer att spela upp en dockteater om ämnet. Innehållet som börjar ta form ska vara coolt, något från monstertrucksshow som något barn besökt och om olika djur. Nu får vi försöka få ihop något om detta och jag som ville det skulle handla om skräp och återvinning. Det skall nog gå…


Några handdockor gjordaElden målad 

I tredje gruppen har vi fördjupat oss i återvinningsprocesssen kring plast och detta vill vi skapa i ateljén. Vi har utgått från en film om plast på fti:s hemsida samt denna bilden där man på datorn kan ställa markören på de olika bilderna för att få lite mer förklaring. 

Vi bestämde oss för att skapa containern där man kastar plastförpackningar så vi tog en låda i kartong och började med att skära ut hål (som man kan stoppa i plasten) samt målade den grön.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *