I sagans värld kan allting hända.

Det var en gång……ja så börjar många sagor……och sagor är något som vi på Stjärnan har startat denna hösttermin med. Sagor kan ju vara så mycket och eftersom det är länge sedan vi skrev här i bloggen så har vi massor att välja på att blogga om.

En solig dag gick vi till skogen. Väl där så fick vi syn på något långt inne bland träden. Det visade sig vara ett troll som efter viss tveksamhet vågade sig fram och så småningom berättade lite om sig själv, sin familj och händelser det varit med om. Trollet hette Trixie och hade en vacker ask med kära minnen i, dessa i form av foton samt en liten rund ask med diamanter i. I samtalet med barnen berördes både känslor, matematik, rim och en ramsa mm som barnen fick lära sig.

image

En annan dag förberedde barnen tillsammans med de vuxna en vägg med papper då vi fick en idé om att skapa ett sagorum på Stjärnan.                                                               På detta papper har det sedan vuxit fram olika ”saker” som barnen tycker ska vara där. Med en ”overhead” som lyser på krukväxter blir det skuggor som vi försöker följa med blyertspenna. Som skuggor kan förvandla miljön! Skuggor kan vara lite läskiga också.

När barnen får bestämma, ja kan det regna godis från molnen, så då tillverkades det moln och ”godis” med alluminiumfolie runt. Det blänker så fint. När något har fina färger, blänker eller glittrar då brukar det vara populärt hos barnen. Efter hand som vi fantiserat fram väggens utseende har vi talat om ytors utseende. Vissa är skrovliga andra släta osv. Hur målar man det då? Jo man kan ju blanda olika nyanser på färgerna! Med hjälp av olika verktyg som penslar, ”rullar”, skumgummi osv kan trädet få bark, stenen en mer ojämn yta, gräset olika färgnyanser, rosorna ser så där ”snurriga” ut (kronbladens utseende) mm. I sagor finns det ibland riddare och faktiskt finns det en blomma som heter riddarsporre. Denna  blomma ”duttades” fram med en liten större pensel doppad i olika nyanser.

Vi såg en giftig flugsvamp i skogen. Denna avbildade vi.                                En vacker regnbåge var ju såklart ett måste. Denna förgyllde vi på några ställen med lim som vi blandade med glitter. De skulle komma såpbubblor…..vilka färger kan man se på såpbubblor? Nästan samma som regnbågen, eller?

När vi fällde ner ljuskällan från overheaden på golvet, dök det plötsligt upp en regnbåge på golvet. Var kom den ifrån?

Underbara samtal under arbetets gång ?. Många upptäckter och upplevelser. Härligt!

Som någon sa: – ” Det här är fantastiskt roligt. Så överraskade de andra ska bli när de får se( de som inte var där och målade just då)!!!

imageimageimageimage image image imageimage image  image imageimageimage

Ja, det blev ett långt inlägg och mer har vi men det får bli en annan dag ??.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *