Fortsatt arbete på Stjärnan

Vi har fortsatt vårt arbete med näringskedjan och vi är nu mitt uppe i ett filmskapande. Barnen har delats upp i mindre grupper och har i dessa grupper fått göra ett manus kring näringskedjan och de havsdjur som finns i den. Efter det har vi påbörjat skapande av rekvisita samt kulisser. Allra först fick barnen göra havsdjuren av rödlera, där fantasin flödade och det gjordes hajar, gäddor, krabbor, räkor och plankton.

Efter att havsdjuren blivit gjorda satte sig barnen i sina grupper och påbörjade sitt manus till sin film. Här fick fantasin flöda och barnen hade många tankar och idéer om hur djuren lät, vad de sa och vad de kunde hitta på i havet. Tänker inte avslöja för mycket utan ni får vänta på resultatet…

Tillsammans med barnen kom vi fram till att vi behövde en kuliss och vi diskuterade och reflekterade tillsammans med barnen om hur det ser ut under vattnet och på havets botten samt tittade vi på bilder och tog fram en bild på väggen med hjälp av projektorn för att spegla havets olika blåa nyanser. Efter det kom kreativiteten igång och barnen skapade med olika material havet, sjögräs, alger, snäckor, sjöstjärnor och stenar. När vi känner att vi är klara med vår rekvisita samt kulissen så ska filmerna påbörjas och här får barnen fritt utrymme att få agera antingen själva eller med hjälp av sina havsdjur som de skapat.

Vi har också börjat ett arbete kring normkreativitet, där vi pedagoger tillsammans med barnen har läst böcker kring olika barns identitetsskapande. Böckerna handlar om barn som föds till ett kön men känner sig som pojke/flicka eller både och samt deras känslor kring detta. Böckerna beskriver barnens känslor inför de reaktioner som de får av dess omgivning, både acceptansen att få vara den man vill men också svårigheten som kan finnas att bli bemött felaktigt.

Vi har med hjälp av böckerna haft diskussion tillsammans med barnen i mindre grupper och där har barnen fått utrymme att berätta dess tankar och funderingar. Till exempel har barnen sagt ”när man är född med snippa kan man känna sig som pojke i hjärtat”.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *