Bygg och konstruktion, matematik, skapande, samarbete,reflektion…..pepparkakshus på Stjärnan !!!

IMG_2121.JPG
I förra veckan började de äldsta barnen på Stjärnan med projekt ”pepparkakshusbygge”.
Det hela började med en inbjudan från en affär i Sjöbo som undrade om vi ville vara med i en tävling med ett pepparkakshus.
Vi började fundera på om detta var något för oss. Att bygga med olika delar och former gör ju barnen i sina lek och lär miljöer. Skapar gör de också. Geometriska former förekommer i olika sammanhang. Samarbete är ju lärorikt. Det är viktigt att våga säga säga vad man tycker i olika sammanhang och så viktigt att man kan lyssna på vad andra tycker och tänker. Sagt och gjort, barnen började skissa lite på vad de tänkte när de hörde ordet pepparkakshus. Former uppträdde på dessa skisser, kvadrater, rektanglar och cirklar. Vi talade om hur barnen bygger på Stjärnan. Då kom vi in på kaplastavar. Någon kom in på att det finns indiantält med triangelformer.
Detta förarbete som blev en slags planering för fortsatt arbete resulterade i en fantastisk skapelse som innehöll många olika former. Indiantältets trianglar som blev fyra fick ”bygget ”att likna en pyramid.
Den andra delen blev olika delar som påminde om förskolans kaplastavar.
Efter att vi fått ihop alla delar skulle det dekoreras. Det blev ”havrefras” och russin och godis. Olika mönster framträdde.
Vi hittade bokstäver bland lösviktsgodiset och av dem kunde några barn skriva Kompassen. Av tre Z blev det två S och ett N om man snurrade och vände på dem. Överblivna bokstäver klipptes i bitar och blev dekoration de med. Slutligen fick barnen foton av sig själva som de lade på ljusbordet, där de designade tomtekläder av ett material som har tygkänsla på ena sidan och papper på andra sidan. Dessa tomtenissar fick sedan klättra upp på pepparkaksbygget. Slutligen snöade det på ”bygget” innan detta reste till Sjöbo med bil. Barnen hade en reflektionsstund hur pepparkakshuset skulle komma till Sjöbo. Förslag som kom var med bil, buss eller taxi.
Där står det nu tom den 14 december, på Coop Extra i deras förbutik.
SPRID GÄRNA ! RÖSTA GÄRNA !
Barnen önskar att det är de som ska vinna många guldpengar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *